Opsporen warmtelekken in woningen door de Woonweter

Opsporing warmtelekken door De Woonweter

Particuliere woningen in de wijken Het Lenfert in Rijssen en De Kol en De Haar in Holten worden de komende wintermaanden gratis gescand om in beeld te brengen of er sprake is van warmtelekken in de woningen. Dit is een service richting inwoners om inzicht te krijgen in de warmteverliezen door de gevel. In december wordt hiermee gestart. De gemeente gaat dit samen doen met De Woonweter. Doel van dit initiatief is om de komende jaren de energiebesparing bij de particuliere woningen extra onder aandacht te brengen.

Wanneer de temperaturen buiten dalen, stoken we massaal de kachel op om het binnen lekker warm te houden. Wat veel mensen niet weten, is dat er in een groot deel van de huizen in Nederland warmtelekken aanwezig zijn. Hierbij gaat het om niet-geïsoleerde of onvoldoende geïsoleerde plekken in huis, waardoor de warmte ontsnapt. Een warmtelek gaat daarnaast vaak gepaard met vochtproblemen. Samen met De Woonweter wil de gemeente Rijssen-Holten huiseigenaren helpen bij het verduurzamen (isoleren) van de woning.

Uitleg meting
Wethouder Jan Aanstoot kreeg uitleg over de meting van Gerrit Kalvenhaar, wooncoach bij De Woonweter. In de genoemde wijken worden in de wintermaanden van alle woningen opnames gemaakt. Dit gebeurt ’s ochtends, omdat het dan buiten voldoende koud is en daardoor goed zichtbaar is waar de warmtelekken zitten. De foto wordt gemaakt met een zogenaamde infraroodcamera.
“Veel mensen denken dat ze in een geïsoleerd huis geen warmteverlies hebben, maar in werkelijkheid ligt dat anders. De aangebrachte isolatie kan bijvoorbeeld na verloop van tijd wegzakken, waardoor er een lek ontstaat. Door een minder goed of helemaal niet geïsoleerde gevel verdwijnt jaarlijks 10 tot 35% warmte. Voor een gemiddelde woning betekent dit dat door de muren warmte weglekt ter waarde van omgerekend 100 tot 350 euro per jaar. Het opsporen van deze warmtelekken is daarom een eerste stap in het verduurzamen van de woning. Wij dragen graag op deze manier bij in het bewustwordingsproces”, aldus de wethouder.

Indicatie isolatie
Gerrit Kalvenhaar gaat de komende weken in de eerder genoemde wijken op pad om scans uit te voeren. Er wordt dan een zogenaamde thermografische opname van de voorzijde van de woning gemaakt, waarop direct te zien of het huis is geïsoleerd of waar het huis slecht is geïsoleerd. Woningeigenaren kunnen met deze indicatie aan de slag om eventuele warmtelekken aan te pakken. De themografische opname van de woning geeft een indicatief beeld en kan niet gebruikt worden om de kwaliteit van geïsoleerde geveldelen te beoordelen.

Gratis opnames
De eigenaren van de woningen waar een opname van is gemaakt, vinden na deze opname een flyer met informatie hierover in de bus. Deze woningeigenaren kunnen de opname van de woning gratis ophalen bij De Woonweter. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met Gerrit Kalvenhaar via t (0548) 751 821 of tijdens een bezoek tijdens openingstijden: donderdagavond van 18.30 – 21.00 uur, vrijdag van 10.00 – 16.00 uur en zaterdag van 10.00 – 13.00 uur.

Andere wijken
Woningeigenaren die niet in een van drie genoemde wijken wonen maar wel interesse hebben in een gratis thermografische scan van de woning, kunnen zich als groep van minimaal 3 buren aanmelden via De Woonweter. Meer informatie vindt u op www.dewoonweter.nl

Hét installatieteam

Realisatie: Stimmt

sluiten

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag? Wilt u graag een afspraak maken voor meer informatie over één van onze producten? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.