fbpx
Calculator Hans

Vakmensen aan het woord

Calculator Hans

Saai…..Dat is voor veel mensen het eerste woord dat bij hun opkomt bij de afdeling planvoorbereiding. Maar het is alles behalve saai! Collega Hans neemt ons mee naar de afdeling planvoorbereiding, waar hij zelf sinds 1,5 jaar aan het werk is als calculator W. Hans houdt zich voornamelijk bezig met woningbouwprojecten.

De Van Dam Groep maakt graag mooie, duurzame installaties voor bedrijfspanden, scholen, kantoren, verzorgingsinstellingen en woningbouwprojecten. Deze projecten moeten natuurlijk wel eerst worden binnengehaald. Afdeling planvoorbereiding zorgt ervoor dat aan de hand van de wensen en ambities van de opdrachtgever de beste offerte wordt samengesteld. Daarmee hopen wij dat de opdrachtgever op basis van prijs, maar vooral ook op basis van kwaliteit en advies , voor de Van Dam Groep kiest als uitvoerende partij. Maar hoe gaat dit proces nou precies in zijn werk?

Offertetraject

Hans neemt ons mee in het offertetraject. Na het inlezen van de stukken die wij krijgen van een aannemer, ga ik aan de slag met het berekenen van de hoeveelheden verwarming en mechanische ventilatie die nodig zijn in de woningen. Ook bepaal ik welk type installatie het meest geschikt is voor het project. Op basis hiervan vraag ik offertes uit bij leveranciers en onderaannemers. Mijn collega calculator doet hetzelfde voor de elektrotechnische installaties. Bij utiliteitsgebouwen volgen vaak ook nog berekeningen voor domotica en brandmeldinstallaties. Alles berekend en zijn de prijzen bekend? Dan gaat het hele pakket richting onze planvoorbereider. Naast controleren van de calculaties bepaalt de planvoorbereider door middel van opslagen en marges de daadwerkelijke prijs. Zijn van alle disciplines de prijzen bekend, dan wordt onze offerte verstuurd en is het afwachten geblazen…..

 Verlossende woord

En dan komt het verlossende woord, je mag het project uitvoeren! Hoe voelt dat? “Dan ben ik echt wel trots! Het voelt als een stuk waardering voor je werk, dat je het goed hebt gedaan. Ik kan mij nog goed mijn eerste project herinneren dat doorging, dat waren 15 appartementen in Blaricum.”

Wat betreft het verdere proces, wordt er nu een werkbegroting opgesteld door de afdeling planvoorbereiding. Deze wordt vervolgens overgedragen naar het uitvoerende multidisciplinaire projectteam. Naast een financiële overdracht vindt er ook een technische overdracht plaats. En dan zit het er voor onze afdeling op. Al weten projectleiders gedurende de uitvoering ons wel te vinden voor raad en daad. Zelf zou ik tijdens de bouw vaker langs willen komen om met eigen ogen te zien hoe de nieuwe technieken daadwerkelijk in praktijk worden toegepast. Helaas gebeurt dat nog te weinig.

Ambitieus

Als we Hans vragen naar zijn loopbaan, blijkt dat hij altijd erg ambitieus is geweest. Ik ben in 2007 als installatiemonteur begonnen bij Van Dam. En eigenlijk heb ik mij toen al als doel gesteld dat ik over 10 jaar op kantoor wou zitten. Zo gezegd, zo gedaan. Via diverse BBL opleidingen, eerst niveau 3 Installatietechniek, toen om mij te verbreden niveau 2 & 3 elektrotechniek om vervolgens in 2 jaar tijd niveau 4 werktuigbouwkunde af te ronden in 2017. Tja calculaties vond ik eigenlijk altijd al interessant en ik heb meer met cijfers dan met letters, dus eigenlijk best een logische keus! En Hans blijft doorleren. De ontwikkelingen in de techniek gaan zo razendsnel, zodat we continue cursussen volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo heb ik onlangs nog een cursus over warmtepompen gevolgd. Daar staat Van Dam trouwens ook wel bekend om. Ze investeren graag in hun mensen. Daarbij krijg je veel verantwoordelijkheid en vrijheid als medewerker.

Vacature

Jouw afdeling planvoorbereiding heeft momenteel een vacature voor een planvoorbereider E.  Waar moet volgens jou deze nieuwe collega aan voldoen? “Natuurlijk moet je voldoende technische kennis bezitten. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed overzicht kunt houden, geordend bent en in teamverband kunt werken. En als aanvulling op ons gemoedelijke, rustige team zouden we graag een collega willen die wat meer extravert is : ) ”.