fbpx
Van installeren naar calculeren

Vakmensen aan het woord

Werkvoorbereider Harmen

Zeg je Harmen, dan zeg je passie! Passie in het vak én voor de Van Dam Groep! Harmen is al sinds 2006 bij de Van Dam Groep in dienst en heeft intern diverse switches gemaakt. Lees hier Harmens verhaal.

Installeren

Interesse voor de techniek zat er al van jongs af aan in. Thuis bedacht Harmen constructies om bijvoorbeeld de kerstverlichting te laten knipperen of de lampen in de woonkamer gelijktijdig aan of uit te zettenEen technische opleiding sloot daarbij mooi aan. Mooi meegenomen was dat ook zijn vrienden dezelfde opleiding volgden. Na het behalen van zijn diploma elektrotechniek aan het Reggesteyn in Rijssen is Harmen als leerling monteur in dienst gekomen bij Installatiebedrijf G. van Dam B.V. Eerst heeft hij een jaar elektra mogen installeren in diverse appartementencomplexen, vervolgens heeft hij de overstap gemaakt naar de utiliteitsbouw.

Net als vele andere collega’s is Harmen blijven doorleren. Zo heeft hij diploma’s voor elektrotechniek niveau 2 en 3 behaald, met als resultaat dat hij zichzelf heeft opgewerkt naar 1e monteur. “Met de kenmerkende oranje-bus ging ik op stap om de diverse installaties aan te leggen. Erg leuk, vooral het klantcontact en het behaalde resultaat.” Zijn interesse blijkt te liggen bij applicatiebeheer. Zo behaalde Harmen zijn diploma applicatie-en mediaontwikkelaar niveau 4 en mag hij zich monteur beveiligingsinstallaties noemen.

Passie

Calculeren

Na bijna 15 jaar als monteur aan de slag te zijn geweest, was het tijd voor iets nieuws. In 2020 maakte Harmen de switch naar kantoor, afdeling beveiliging en automatisering. Domotica, ook wel woonomgeving automatisering genoemd, is niet iets nieuws, maar de mogelijkheden en oplossingen worden wel steeds uitgebreider en complexer. Diverse technieken volgen elkaar snel op. Een interessant vakgebied dus.

Harmen heeft vele cursussen gevolgd, zoals een cursus alarminstallatie, brandinstallatie, camerasystemen en IP. Zoals Harmen zelf zegt: “Het is erg belangrijk om niet alleen jezelf te blijven ontwikkelen, maar ook om op de hoogte te zijn en te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in deze branche. Met deze kennis en ervaring als fundament kan ik klanten een goed onderbouwd advies geven.”

Als werkvoorbereider beveiliging en automatisering is Harmens werkdag zeer afwisselend. Hij vertelt als volgt: “Allereerst zijn de calculaties natuurlijk belangrijk, welk systeem gaan we implementeren en welke materialen zijn hiervoor noodzakelijk. Ook het bestellen van de juiste domotica materialen is een onderdeel van mijn werk. De programmering van de domotica ligt ook op mijn bordje, erg interessante materie. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de verlichting of zonwering in huis of kantoor bestuurd wordt met je smartphone? Bij zorginstellingen programmeren wij biodynamische verlichting. Bij dit type verlichting verandert de kleur en sterkte gedurende de dag.” Veel uitdagende vraagstukken dus.

DNA Van Dam Groep

Harmen voelt zich als een vis in het water bij de Van Dam Groep. “Het is fijn om onderdeel te zijn van een familiebedrijf. Je staat er nooit alleen voor en er is grote focus op je persoonlijke ontwikkeling. Tussen mijn collega’s onderling heerst er een prettige sfeer. Er is voldoende tijd voor een grap en een grol, maar we zijn serieus indien nodig. Sinds afgelopen jaar maak ik ook onderdeel uit van de vitaliteitscommissie van de Van Dam Groep. Hieruit blijkt wel dat het welbevinden van de medewerkers een belangrijk speerpunt is binnen de organisatie. “

Tip van Harmen

Tot slot Harmen, heb jij nog een tip voor de lezers? “ Jazeker! Heb jij passie voor de techniek en vind je het prettig om in een familiebedrijf te werken waar oog is voor elkaar en er voldoende mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen? Kies dan voor een baan bij de Van Dam Groep en wie weet worden wij collega’s en drinken wij een borrel tijdens één van de gezellige medewerkers activiteiten.

Is elektrotechniek ook jouw passie? Check dan onze vacatures en solliciteer direct!