fbpx
Werkvoorbereider

Vakmensen aan het woord

Werkvoorbereider Thijs

Thijs, inmiddels al 13 jaar werkzaam bij de Van Dam Groep en nog steeds helemaal op zijn plek. Hoe kan het dat hij na zoveel jaar nog steeds met plezier naar zijn werk gaat, wat houdt zijn functie als werkvoorbereider in en wat maakt Van Dam in zijn ogen nou zo’n fijne werkgever? Lees hier zijn verhaal.

Van politieagent naar installateur

“Toeval”, dat is het antwoord op de vraag hoe Thijs bij een installatiebedrijf is komen te werken. Eigenlijk had hij voor ogen om bij de politie te gaan. Ondanks dat hij vrijwel alle testen haalde, werd hij toch nog te jong bevonden in zijn doen en laten en kreeg hij de boodschap mee het over 2 jaar weer te proberen.

Zijn buurman werkte bij Installatiebedrijf G. van Dam als elektricien en vertelde altijd enthousiast over zijn werk. Thijs heeft zijn stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met de Van Dam Groep. “Ik kon meteen beginnen met een REMO-traject voor elektricien, waarbij ik 3 dagen ging werken en 2 dagen naar school ging.” Een mooie periode waarbij ik vooral op de bouw met mijn ‘maatje’ Dick veel heb gelachen, maar ook heel veel heb geleerd.

Van bouw naar kantoor

Helaas zorgde een medische aandoening ervoor dat ik mijn werkzaamheden op de bouw niet kon voortzetten. Maar gelukkig dacht Van Dam mee aan een oplossing voor de toekomst. Aangezien ik in mijn opleiding kennis had opgedaan van het tekenprogramma Autocad, vroeg men of ik niet op kantoor wilde werken als aankomend tekenaar. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik ben een opleiding gaan volgen aan het Deltion College als werkvoorbereider. Deze opleiding duurde 2 jaar, waarbij ik 2 avonden in de week naar school ging. Deze opleiding werd bekostigd door Van Dam. Het was een interessante opleiding, maar uiteindelijk leer je toch het meest in de praktijk. Als projectcase had ik Meubelplein Ekkersrijt, een groot uitdagend project met een vloeroppervlakte van 45.000 m2!

Werkvoorbereider

De inmiddels 32-jarige Thijs vertelt verder over zijn baan als werkvoorbereider E.

“Bij Van Dam werd ik best wel voor de leeuwen gegooid qua werkzaamheden en uitdagingen. Waarbij er wel altijd collega’s bereid zijn om je te helpen. Bij Van Dam heerst sowieso de cultuur, dat je fouten mag maken en je eigen draai ergens aan mag geven. Van nature ben ik erg nieuwsgierig en wil ik graag nieuwe dingen leren kennen, vandaar dat ik inmiddels ook aardig thuis ben in de werktuigbouwkundige installaties.

Op de vraag hoe een gemiddelde dag eruit ziet als werkvoorbereider op de afdeling Renovatie, begint Thijs te lachen. “Vooral veel bellen”. En hij laat zijn gesprekslijst zien. Ik heb contacten met leveranciers, opdrachtgevers, de projectleider, onze prefab-afdeling en ook onze monteurs weten mij te vinden met vraagstukken.

Verder maak ik natuurlijk de tekeningen voor het project, bepaal het meer-en minderwerk, bestel de materialen en zorg voor een planning. Is het project eenmaal gestart, dan is het vooral mijn taak om te zorgen dat de materiaalstroom optimaal blijft, ik eventuele problemen oplos en de planning in de gaten houd. Is het renovatieproject klaar? Dan zorg ik dat alle keuringsrapporten en garantieverklaringen gereed zijn bij oplevering.

Van Dammers

“Ik zeg altijd dat ik werk in het gezelligste team van Van Dam. We lachen veel met elkaar, maar we kunnen elkaar ook flink de wacht aan zeggen. En daarna? Zand erover en weer hard aan het werk. Je hebt elkaar nodig en je weet wat je aan elkaar hebt. Datzelfde geldt voor het contact met de monteurs. Het is zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en de kloof tussen kantoor en bouw zo klein mogelijk te houden. Ik zeg altijd gekscherend, ik ben ook maar een veredelde bouwvakker.”

Volgens Thijs werken er bij Van Dam echte ‘Van Dammers’. Mensen met veel motivatie, en de juiste mentaliteit. Met die mentaliteit bedoel ik de nuchtere houding van “doe maar normaal”, maar ook het sociale karakter, je bekommert je om elkaar alsof je familie bent. Als organisatie ben ik Van Dam heel dankbaar voor de geboden kansen. Van starten als aankomend elektricien zonder papieren, de kans om op kantoor verder te groeien, tot de actuele ontwikkeling dat ik kan doorgroeien naar projectleider. Dit typeert Van Dam ook wel, het is een bedrijf waarbij persoonlijke ontwikkeling hoog op de agenda staat.

Op zoek naar een baan in de installatietechniek en ben je enthousiast geworden door het verhaal van Thijs? Bekijk dan eens onze actuele vacatures en wie weet word jij ook een echte Van Dammer!