fbpx

Vader en zoon samen 75 jaar werkzaam bij Van Dam

De een werkt er 50 jaar en de ander 25 jaar, vader Jan en zoon Roy Fransen vieren allebei een jubileum bij Installatiebedrijf G. van Dam in Rijssen. „Bijzonder dat het zo samen valt, dat zie je niet vaak bij een bedrijf.”

De werkbus van Roy Fransen (41) staat na een dag werken achter het pand geparkeerd. Die van Jan (66) is enkele weken geleden al ingeleverd, zijn jubileum betekende ook meteen zijn pensioen. „Ik heb alle jaren met plezier hier gewerkt, maar nu was het ook goed. Ik ben blij dat ik met pensioen mag.”

Een technische baan trok vader en zoon Fransen al van jongs af aan. Beiden volgden ze een opleiding op de lagere technische school (LTS) in de richting van metaal. „Het installatievak kon je daar nog niet echt leren, dat hebben we pas echt binnen het bedrijf geleerd”, zegt Jan. Hij begon op zijn vijftiende voor het eerst bij het Rijssense installatiebedrijf.

Vakantiewerk

Jan gebruikte zijn vader als kruiwagen om bij het bedrijf binnen te komen. „Mijn vader kende hier de baas en vroeg hem of hier geen baantje voor mij was. Ik kon destijds na de vakantie eigenlijk meteen beginnen.” Dat was niet veel anders voor de derde generatie. Roy. „Ik ging geregeld in het weekend mee met mijn vader en kreeg hier ook eerst een vakantiebaantje. Vervolgens heb ik 1,5 jaar met mijn vader op de bouw gezeten en later vonden we onze eigen weg binnen het bedrijf.”

Leidinggevende

Ze volgden eenzelfde route, eerst aan de slag als installateur en later als leidinggevende van een team. „Ik geef nu leiding aan een groep installateurs bij renovatieprojecten. Dat deed mijn vader ook altijd. We hebben eigenlijk dezelfde stappen doorlopen, zo vader zo zoon.”

Ik vind het altijd leuk om jonge medewer­kers in de praktijk het vak te leren

Jan Fransen, 50 jaar in dienst

De renovatieprojecten vindt het tweetal dan ook de mooiste klussen. „Het is creatief werk omdat je plannen moet bedenken voor oude gebouwen. Daar moet je eigenlijk iets nieuws van maken.” Jan vult aan: „Het voelt eigenlijk als beunhazen, je moet overal een oplossing voor bedenken. Daarnaast vond ik het altijd leuk om jonge medewerkers in de praktijk het vak te leren.”

Groei

Door de jaren heen hebben Jan en Roy het bedrijf erg zien veranderen. Jan: „Het bedrijf is echt enorm gegroeid. Toen ik hier kwam, werkten we nog maar met 25 man, nu zijn dat er ruim 350.” Roy kaart nog een andere verandering aan. „Vroeger waren het bijna alleen maar loodgieters, maar tegenwoordig met alle veiligheidssystemen is er veel meer elektronica bij gekomen. Daarom zijn er ook mensen in dienst met die kennis. Een ding is in al die jaren niet veranderd, dat zijn de altijd gezellige personeelsfeestjes.”

Op de vraag of Roy net als zijn vader ook de vijftig jaar vol maakt bij Installatiebedrijf G. van Dam antwoordt hij: „Als het aan de overheid ligt, moet ik zeker nog 25 jaar vol maken. En als dat nog met hetzelfde plezier als nu gaat, is de kans groot dat ik dat hier doe.”

Bron: Tubantia

Hét installatieteam

Realisatie: Stimmt

sluiten

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag? Wilt u graag een afspraak maken voor meer informatie over één van onze producten? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.