fbpx

Reggeveste

Afgelopen voorjaar is het renovatieproject bij onze ‘buren’ van Reggeveste opgeleverd. Een bijzonder project waarbij vele mooie, duurzame technieken zijn ingezet. Samen met collega’s Marcel Haverslag werkzaam bij het Installatiebedrijf G. Van Dam en Egbert Ligtenberg namens Van Dam Technisch Beheer blikken we terug op dit renovatieproject in opdracht van Reggeborgh.

Nieuwe ledverlichting
In 2018 werd de Van Dam Groep gebeld door de gebouwbeheerder van Reggeveste met de vraag of we eens konden meedenken over het vervangen van de oude verlichting door ledverlichting. Eenmaal in gesprek bleek al snel dat ook de klimaatinstallatie niet naar wens functioneerde en dat er plannen lagen om enkele zaken intern te verbouwen.

Adviesbureau
Na het inschakelen van adviesbureau Innax is er een heel plan opgesteld op het gebied van renovatie en gebouwverduurzaming. Dit plan heeft ons Installatiebedrijf verder uitgetekend en berekend. Vanaf oktober 2020 is de sloop begonnen om vervolgens te beginnen met de ruwbouw.

Wat maakt dit project nu zo uniek?
Allereerst het bodemenergiesysteem. Waarbij door gesloten leidingen vloeistof door de bodem wordt geleid om aan de bodem warmte of koude te onttrekken. Deze warmte of koude wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming of koeling van ruimten in het gebouw.

Het klimaatbeheersingssysteem, waarbij in ieder kantoor afzonderlijk de temperatuur kan worden ingesteld. Maar ook de geklimatiseerde vloerverwarming/koeling onder de mozaïeken vloer in de hal en onder de buitenstoep.

De unieke en bijzondere verlichting via Kreon is ook zeker het benoemen waard. Bij het installeren is alles tot op de millimeter nauwkeurig uitgerekend middels Total Station.

En tot slot de toepassing van een 4-pijps lucht-water en een 6-pijps water-water warmtepomp. Door het gebruik van de 4-pijps lucht-water warmtepomp kan er gelijktijdig worden verwarmd en gekoeld. Door toepassing van dit systeem wordt er gelijktijdig warmte en koude opgewekt en gaat deze energie niet verloren naar de buitenlucht, maar wordt gebruikt in het gebouw of om de Warmte Koude Opslag (WKO) bron te laden.

Volledig ontzorgen
Nadat de renovatie is voltooid (april 2022), is het onderhoud overgedragen aan Van Dam Technisch Beheer. Doel is om het gebouw volledig te ontzorgen. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van filters, batterijen en lampen. Maar ook het onderhouden van de warmtepomp(en), het koelsysteem, het bodemenergiesysteem en het uitvoeren van het spoelplan in verband met legionella. Als er een storing is, dient deze binnen twaalf uur te zijn verholpen. “Gelukkig zijn wij altijd in de buurt! “. Mocht de netspanning in het gebouw wegvallen, dan neemt het noodstroomaggregaat de hele energievoorziening van het pand over.

Inmiddels is de eerste hitteperiode achter de rug en dit leverde geen klimaatproblemen op in het gebouw. “Hier waren we natuurlijk erg blij mee”, vertelt Egbert. Sowieso hebben wij wekelijks overleg met de gebouwbeheerder, zodat we snel kunnen schakelen bij eventuele wensen of problemen.

Terugkijken
We kunnen terugkijken op een geslaagd project, waarbij de samenwerking tussen alle uitvoerende partijen vlekkeloos verliep. Dit is erg belangrijk. Marcel is daarnaast erg tevreden over het eindresultaat. “Het is een mooi, hoogwaardig gebouw geworden. Het was een mooi project om te begeleiden zowel technisch, als in de uitvoering en de oplevering”. Egbert vult aan: “We hebben een knappe prestatie geleverd, waarbij een mooie combinatie is gemaakt van bestaand werk, aangevuld met nieuwe, moderne technieken”.


Verduurzaming pand Installatiebedrijf G. van Dam

Afgelopen jaar stond in het teken van verduurzaming van het kantoorpand aan de Fahrenheitstraat 4 in Rijssen. Als je als gast of medewerker het pand daterend uit 2000 binnenloopt, valt je direct op dat alles er keurig netjes uitziet. De vloerbedekking is vervangen door een recyclebare variant, kozijnen zijn geschilderd en het nieuwe verlichtingsplan, dat bestaat uit 100% uit LED, geeft verrassend prettig licht. Daarnaast zijn alle kantoren voorzien van sta-zit bureaus (vermindert lichamelijke klachten) en aangekleed met grote plantenbakken. Dit laatste werkt sfeer verhogend en stres verlagend. Maar wist je dat planten ook voor extra zuurstof zorgen en schadelijke stoffen uit de lucht halen? Fijn dat het thuiswerkadvies is losgelaten, want het is een feest om op kantoor te zijn!

 

Achter de schermen

Naast al deze uiterlijke schoonheid, is er achter de schermen toch echt het meeste werk verzet. De complete technische ruimte is herzien, met als belangrijkste wijziging de koppeling van de warmtepomp met de cv-installatie in het kantoor. De ventilatoren van de luchtbehandeling en de pompen van de cv-installatie zijn vervangen door duurzame gelijkstroomvarianten. Ook is de warmteterugwinning vervangen voor een versie met aanzienlijk hoger rendement, waardoor een besparing op het energiegebruik gerealiseerd wordt.

 

Elektrisch rijden

Daarnaast is de regeltechniek in het pand compleet herzien en ook de inbraakinstallatie is vernieuwd. Buiten het pand zijn er ook zichtbare aanpassingen gedaan. Elektrisch rijden heeft de toekomst; het aandeel elektrische auto’s  in ons wagenpark neemt dan ook bij de Van Dam Groep ieder jaar toe. Er zijn 328 pv-installaties geplaatst, waarmee maar liefst 30 elektrische auto’s tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. Het totale vermogen van deze installatie is 106.600 wattpiek.

 

Souterrain

Tot slot is de hele kelder verbouwd. Door de digitalisering kon een groot deel van het archief worden omgebouwd tot prachtige spreekruimtes. En ook de kantine heeft een luxe make-over gekregen inclusief een miniatuur-museum. Door deze fantastische make-over is deze ruimte omgedoopt tot het ‘souterrain’!

 

Vakmanschap

Al met al een mooi staaltje vakmanschap, waar we met recht trots op mogen zijn. Wij zijn klaar voor de toekomst! Wil jij met plezier werken aan jouw toekomst? Bekijk dan onze vacatures op www.werkenbijdevandamgroep.com


Regeltechniek vervangen en laswerk verdeler

Het team van Installatieservice heeft, in samenwerking met Van Dam Technisch Beheer en Installatiebedrijf G. Van Dam, werkzaamheden verricht bij een kantoorpand in Oldenzaal. De regeltechniek is vervangen en er zijn aanpassingen aan de verdeler gemaakt voor het toepassen van dompelbuizen. Daarnaast zijn er inregelafsluiters geplaatst om het gebouw in balans te krijgen.

Werkzaamheden:

  • Laswerk verdeler.
  • Regeltechniek Priva.
  • KNX+Priva combi.
  • Nieuwe regelkast geplaatst.
  • Aardgasinstallatie aangepast.
  • Verwarmingsinstallatie aangepast.
  • Groepen op de verdeler aangepast.


OurDomain Amsterdam South East

Het leegstaande en verouderde kantorenterrein Holendrecht Centre in Amsterdam-Zuidoost heeft plaatsgemaakt voor een levendige verblijfsplek, waar zowel gewoond, gewerkt als gerecreëerd kan worden.

OurDomain Amsterdam South East omvat in totaal 1.559 huurwoningen voor studenten, (young) professionals en jonge gezinnen, die zijn verdeeld over de nieuwbouwtorens East, North en West House. Samen vormen de gebouwen een prachtig ensemble van ca. 90.000 m² rond een groen stadspark. In de gebouwplinten zijn diverse voorzieningen geclusterd, zoals horeca, fitness en een supermarkt. Ook is een ondergrondse parkeergarage van ca. 12.000 m² gerealiseerd.

OurDomain Amsterdam South East is ontworpen door OZ Architecten. Bouwcombinatie Holendrecht (Wessels Rijssen & Wessels Zeist) was verantwoordelijk voor de turnkey bouw. Voor de elektrotechnische installaties en het loodgieterswerk in de gebouwen North en West House én de onderliggende parkeergarage sloot de bouwcombinatie een Design & Build overeenkomst met Installatiebedrijf G. van Dam B.V., een onderdeel van Van Dam Groep. Bovendien realiseerde de Rijssense installateur de ventilatie-installaties in de appartementen. “Op basis van de EPC-berekening (0,4) en het Programma van Eisen hebben wij een energiezuinige installatie ontworpen, met ca. 1.400 zonnepanelen, energiezuinige ventilatoren en een WTW-systeem”, vertelt projectleider Gerben Schulenburg. “In de appartementen zorgt natuurlijke ventilatie voor voldoende toevoer van frisse lucht, terwijl mechanische ventilatoren de gebruikte lucht vraaggestuurd en op basis van CO2-waarden afzuigen. In de algemene ruimtes is het afzuigsysteem efficiënt gekoppeld aan een warmteterugwinsysteem.”

Het loodgieterswerk omvat onder meer de hemelwaterafvoeren, rioleringen, waterleidingen en heel veel sanitair, vertelt Schulenburg. “Om te garanderen dat de appartementen op de bovenste verdiepingen ook voldoende waterdruk hebben, hebben we twee drukverhogingsinstallaties geplaatst. Beide woongebouwen én de parkeergarage hebben bovendien hun eigen hoofdverdeelkast gekregen, die de woninginstallaties en algemene voorzieningen van voldoende stroom voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting, stopcontacten, laadpalen voor elektrische auto’s, drukverhogingsinstallaties, brandmeldinstallatie en sprinklerinstallatie in de parkeergarage, evenals de algemene verlichting en stopcontacten in de woongebouwen. Op de hoofdverdeelkasten wordt tevens teveel opgewekte zonne-energie teruggeleverd.”

Tekst: Lieke van Zuilekom
Bron: Installatie & Bouw


Blokje Om

In samenwerking met Dura Vermeer Hengelo zijn wij het project “Blokje Om” gestart. Bij het project worden bestaande woningen gesloopt en slechts 20 werkdagen later krijgen de bewoners de sleutel van een nieuwe woning! Om dit te realiseren moet veel voorwerk worden gedaan. Alle buiten- en binnenwanden, vloeren, daken, etc. worden kant-en-klaar aangeleverd, waarbij wij in de prefabricatie de leidingen al in de wanden verwerken.

We voorzien de woningen van een stekkerbare elektra-installatie, waarbij de wandcontactdozen in de buitenwanden al in het voortraject aangebracht worden. Tevens worden de woningen uitgerust met een WTW-installatie en wordt de warmtevoorziening voor warm water en cv (vloerverwarming) geregeld door een warmtepomp.


Verduurzaming woning Holten

In samenwerking met De Woonweter (Rijssen-Holten) verduurzaamden wij de installaties van een woning in Holten. De woningeigenaar maakte gebruik van een Energiebespaarlening om zo hun energiekosten te kunnen verlagen.

Wij monteerden 13 zonnepanelen (3900 Wp) van het merk Astronergy met SolarEdge omvormer en optimizers. De panelen plaatsten wij op het schuine dak van de garage en de omvormer onder het dak op de zolder. Elk paneel is voorzien van een optimizer die het maximale rendement uit elk paneel haalt. De panelen hebben, met een opstelling georiënteerd op het zuiden, volgens berekening, een gemiddelde jaaropbrengst van ± 3900 kWh in het eerste jaar.

Voor de warmwatervoorziening plaatsten wij een Sanistage Warmtepompboiler op de zolder. Met een Sanistage boiler met geïntegreerde warmtepomp kunt u het hele jaar door van warm water genieten met een beter rendement dan een HR-ketel. Het toestel neemt bovendien slechts 1 m2 ruimte in beslag. Als ‘stand alone’ systeem voor sanitair warm water is een Sanistage perfect complementair met ieder cv-systeem.


Bio-Energie Centrale

Biomassa

De Bio-Energie Centrale Cuijk (BECC) is een energiecentrale die op lokale biomassa werkt. Dat is een verzamelnaam voor
organische stoffen, zoals groente- fruit- en tuinafval en snoeihout. In biomassa zit zonne-energie opgeslagen, en dat kan op
verschillende manieren gebruikt worden. Elke vorm heeft zijn eigen toepassing. In de Bio-Energie Centrale Cuijk wordt uitsluitend
‘vaste biomassa’ gestookt, voornamelijk snoeihoutchips en boschips uit de regio, waarmee groene stroom opgewekt wordt.
Deze reststromen krijgen in onze installatie een nuttige toepassing in de vorm van groene stroom. Naast groene stroom wil
BECC op korte termijn ook warmte leveren aan de industrie in de directe omgeving van de centrale in Cuijk.

Levering van warmte

In de Bio Energie Centrale Cuijk wordt momenteel alleen groene stroom geproduceerd. BECC BV is echter voornemens de
centrale om te bouwen naar een warmte-krachtcentrale. Met een warmte-krachtcentrale wordt niet alleen stroom opgewekt
maar gelijktijdig ook warmte. Met dezelfde hoeveelheid biomassa worden dan méér nuttige producten geproduceerd.
Dit biedt perspectief, zeker voor onze zakelijke klanten! De warmte die vrijkomt bij het verbrandingsproces van BECC
wordt geleverd aan industrie in de omgeving, die warmte nodig heeft voor hun processen. Wanneer nabijgelegen bedrijven
de groene stroom van BECC én warmte afnemen, valt dus een extra groot voordeel te behalen. De primaire energie wordt
zo beter benut door efficiënter gebruik van biomassa. Op deze manier wordt nog een extra toepassing gehaald uit het
verbranden van biomassa. Zo dragen we bij aan de vergroening van onze zakelijke klanten.

Energie en systeem automatisering

De afdeling energie en systeem automatisering van de Van Dam Groep heeft na het geven van een gedegen advies een
opdracht verkregen voor het ontsluiten van meetdata naar Huismerk Energie in Nijmegen.

Door het plaatsen van meetapparatuur worden meetdata signalen van bruto en netto productie opwekking ingelezen
en gekoppeld aan het systeem van Huismerk Energie in Nijmegen. Huismerk Energie levert energie van energiebronnen in
Nederland aan zakelijke en particuliere klanten. De geleverde energie bestaat uit duurzame energie zoals energie opwekking
uit biomassa, wind, zon en water.


Reggesteyn

Binnen dit project zijn er door de Van Dam Groep zeven cv-ketels met warmtapwaterbereiding geplaatst.
Daarnaast zijn er 11 luchtbehandelingskasten met hoog rendement warmtewielen op het dak geplaatst.
Deze luchtbehandelingskasten zijn geplaatst ten behoeve van de theorielokalen. Door de toepassing van hoog rendement warmtewielen is er geen naverwarming meer nodig.

De oppverlakte van dit project betreft 11.000m2. Het complex bevat onder andere ook een sporthal/sportfaciliteiten. Een grootkeuken en restaurant ten behoeve van de praktijkervaring van leerlingen. Naast het uitvoeren van diverse aanpassingen wordt ook het service en onderhoud aan de installatieonderdelen door de Van Dam Groep uitgevoerd. Dit betreft onder andere klimaatinstallatie, ventilatie en luchtbehandeling, gebouwautomatisering. Daarnaast is het mogelijk om binnen dit project vanuit de meldkamer bij technisch beheer een eventuele storing op afstand op te lossen.


Parkgebouw

Voor dit project heeft de Van Dam Groep het totale installatiewerk gerealiseerd ten behoeve van de uitbreiding. In deze uitbreiding van het parkgebouw is nu de Muziekschool Rijssen gevestigd.

Binnen dit project wordt ook door de Van Dam Groep service en onderhoud uitgevoerd aan de verschillende installaties. Dit betreft onder andere de brandmeldinstallatie, klimaatinstallaties, luchtbehandeling en de overige algemene installaties. Eén van de zalen draagt zelfs de naam van onze organisatie, de Van Dam zaal.


Reginox

Binnen dit project, Reginox, heeft de Van Dam Groep in de loop van de tijd diverse aanpassingen gerealiseerd ten behoeve van de productiehallen. Dit betroffen aanpassingen op onder andere het gebied van koeling, verlichting, luchtbehandeling en elektra. Voor dit project wordt ook service en onderhoud uitgevoerd uit aan de installaties zoals elektrotechniek, beveiliging, koeltechniek, noodverlichting en luchtbehandeling.


Hét installatieteam

Realisatie: Stimmt

sluiten

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag? Wilt u graag een afspraak maken voor meer informatie over één van onze producten? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.