fbpx

Verduurzaming pand Installatiebedrijf G. van Dam

Afgelopen jaar stond in het teken van verduurzaming van het kantoorpand aan de Fahrenheitstraat 4 in Rijssen. Als je als gast of medewerker het pand daterend uit 2000 binnenloopt, valt je direct op dat alles er keurig netjes uitziet. De vloerbedekking is vervangen door een recyclebare variant, kozijnen zijn geschilderd en het nieuwe verlichtingsplan, dat bestaat uit 100% uit LED, geeft verrassend prettig licht. Daarnaast zijn alle kantoren voorzien van sta-zit bureaus (vermindert lichamelijke klachten) en aangekleed met grote plantenbakken. Dit laatste werkt sfeer verhogend en stres verlagend. Maar wist je dat planten ook voor extra zuurstof zorgen en schadelijke stoffen uit de lucht halen? Fijn dat het thuiswerkadvies is losgelaten, want het is een feest om op kantoor te zijn!

 

Achter de schermen

Naast al deze uiterlijke schoonheid, is er achter de schermen toch echt het meeste werk verzet. De complete technische ruimte is herzien, met als belangrijkste wijziging de koppeling van de warmtepomp met de cv-installatie in het kantoor. De ventilatoren van de luchtbehandeling en de pompen van de cv-installatie zijn vervangen door duurzame gelijkstroomvarianten. Ook is de warmteterugwinning vervangen voor een versie met aanzienlijk hoger rendement, waardoor een besparing op het energiegebruik gerealiseerd wordt.

 

Elektrisch rijden

Daarnaast is de regeltechniek in het pand compleet herzien en ook de inbraakinstallatie is vernieuwd. Buiten het pand zijn er ook zichtbare aanpassingen gedaan. Elektrisch rijden heeft de toekomst; het aandeel elektrische auto’s  in ons wagenpark neemt dan ook bij de Van Dam Groep ieder jaar toe. Er zijn 328 pv-installaties geplaatst, waarmee maar liefst 30 elektrische auto’s tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. Het totale vermogen van deze installatie is 106.600 wattpiek.

 

Souterrain

Tot slot is de hele kelder verbouwd. Door de digitalisering kon een groot deel van het archief worden omgebouwd tot prachtige spreekruimtes. En ook de kantine heeft een luxe make-over gekregen inclusief een miniatuur-museum. Door deze fantastische make-over is deze ruimte omgedoopt tot het ‘souterrain’!

 

Vakmanschap

Al met al een mooi staaltje vakmanschap, waar we met recht trots op mogen zijn. Wij zijn klaar voor de toekomst! Wil jij met plezier werken aan jouw toekomst? Bekijk dan onze vacatures op www.werkenbijdevandamgroep.com


Verbouwing Velten Groep Rijssen

Bij Velten Groep Rijssen heeft de Van Dam Groep onlangs werkzaamheden verricht aan de airconditioning, naar aanleiding van een verbouwing in het pand.

Een aantal airconditioning split units zijn verplaatst binnen het gebouw.

Daarnaast zijn er twee defecte koelmachines van de luchtbehandelingskast vervangen door nieuwe inverter single split koel-/warmtepompmachines van Samsung. De nieuwe installatie is ontworpen volgens de laatste stand van de techniek.

Er is een installatie opgeleverd die optimaal is afgestemd op het actuele en langetermijngebruik met gunstige effecten op het energieverbruik.

De installatie is tevens voorbereid om in de toekomst eventueel als hybride warmtepomp voor de luchtbehandelingskast te fungeren.


Transformatie Kaatstraat Utrecht

Het laatste jaar is gewerkt aan de transformatie van de Kaatstraat 1 in Utrecht. Naast de in totaal 83 appartementen verdeeld over de verdiepingen is er op de begane grond een commerciële plint casco aangebracht met eveneens de nodige bergingen voor de appartementen. Tevens is het gehele gebouw voorzien van een kelder. In deze kelder hebben wij geheel nieuwe installaties aangebracht zoals: (nood)verlichting, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, CO/LPG detectie en stuwdrukventilatie.

Op deze locatie was oorspronkelijk de  ‘Korenschoof’ gevestigd; een grote tarwe- en meelfabriek op waterkracht die in 1811 werd gebouwd. Een grote brand legde in 1885 de fabriek in de as, maar op dezelfde locatie werd dat jaar nog een nieuwe fabriek gebouwd, nu met een broodbakkerij. In 1938 sloot deze broodfabriek haar deuren; de meelfabriek bleef tot 1970 meel produceren.

Eind jaren ’70 van de twintigste eeuw ontwierp Van Overhagen Architecten het kantoorpand dat op de plek van de meelfabriek werd gebouwd. Het kantoorpand heeft in de loop van jaren plaats geboden aan tal van gemeentelijke diensten als de GGD en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Per 1 januari 2015 zijn de gemeentelijke diensten uit het gebouw verhuisd naar het nieuwe Stadskantoor naast het station Utrecht Centraal en kwam het pand vrij.

Na een sloop- en bouwtijd van ongeveer een jaar nadert voor deze transformatie de oplevering. Er is door het gehele bouwteam gewerkt aan een prachtig gebouw en er is een mooi eindresultaat. De installaties van de appartementen en de algemene ruimtes worden inmiddels gekeurd, getest en ingeregeld en er wordt de laatste hand gelegd aan de afwerkingen, zodat over enkele weken kan worden opgeleverd aan de opdrachtgever en de bewoners in de huizen te laten trekken.

 


Interne verbouwing BDO kantoor Arnhem

Het project omvat een interne verbouwing van het gehele gebouw, totaal 2753 m2. De verdiepingen (5 bouwlagen) worden bouwkundig volledig gestript en opgewaardeerd naar de huidige wensen en maatstaven. Door de nieuwe indeling worden er per verdieping kantoortuinen gerealiseerd in combinatie met afsluitbare ruimten, stilteruimten en een huiskamer.

Voor deze interne verbouwing worden het loodgieterswerk, de elektrotechnische-, regeltechnische-, en klimaatinstallaties aangepast en heringedeeld aan de hand van de nieuwe kantoorindelingen.

De bouw is gestart in september 2017 en de verwachte oplevering is in maart 2018.

Architect: M+R Interior Architecture


Verduurzamen kantoor Woonmensen Apeldoorn

Het project omvat het verduurzamen van de energieopwekking door middel van een warmtepompunit. De warmtepomp is geplaatst in de parkeerkelder onder het kantoor. Middels transportleidingen via de gesloten kelder is de warmtepomp op de bestaande installatie in de technische ruimte op de 2e verdieping aangesloten.

Voor deze werkzaamheden hebben we de elektrotechnische-, regeltechnische-, verwarmings- en gekoeld water installaties aangepast.

Aantal bouwlagen: 4 stuks
Vermogen warmtepomp 149 kW koelen / 95kW verwarmen

In mei 2017 is gestart met het project, welke is afgerond in juli 2017.


Winkelcentrum Maasburg

Wensen opdrachtgever

Dit project betrof een vervanging van de brandmeld- en ontruimingsalarm installatie en is in 2016 opgeleverd.
Het pand bestaat in totaal uit 11.490 m2 vloeroppervlakte. Hiervan is 7.430m2 winkelfunctie op de begane grond en 4.060 m2 parkeerfunctie in de kelder.
De vervanging in gerealiseerd aan de hand van een Hertek brandmeldsysteem en conform NEN2535:2009 opgeleverd met doormelding naar de RAC en inspectiecertificaat. Bewakingsomvang betreft volledige bewaking ter plaatste van passage en parkeergarage met in de winkels niet automatische bewaking.
Ontruimingsalarminstallatie bestaat uit ontruiming type B.

Oplossing

Alternatieve list bekabeling (alarmline)

Bij dit project is een alternatieve list bekabeling toegepast in de parkeergarage. Deze oplossing betreft alarmline, in tegenstelling tot de list kabel heeft deze kabel geen interne melders maar is het in feite één lange weerstand kabel. Deze kabel bied een prima alternatief voor list en is prijstechnische beter.


SKF Nieuwegein

De brandmeldinstallatie in het pand SKF te Nieuwegein is in opdracht van CBRE vervangen. De gehele brandmeldinstallatie is vervangen terwijl SKF haar werkzaamheden gewoon kon uitvoeren. Dit kon tot stand komen door goed overleg tussen de betrokken partijen. Het pand bestaat uit 15.331 m2 oppervlakte met zowel industriefunctie als kantoorfunctie.

Hoewel er vanuit het bouwbesluit ‘’niet automatische bewaking’’ word geëist voor dit pand is er van de gebruiker uit voor dit pand ‘’volledige bewaking’’ geëist. Hiervoor hebben we een Hertek centrale met vier lussen toegepast, een bedienpaneel bij de receptie en een geografisch paneel bij de brandweeringang. De ontruiming bestaat uit een type A systeem.

Oplossing

Omdat de hallen vol staan met grote machines zou het lastig worden om automatische melders bovenin te plaatsen. Hierdoor is besloten om in de hallen beams te plaatsen. Het grote voordeel van de beams is dat we met montage alleen aan de zijkanten van de hallen werkzaam waren waardoor dit weinig overlast gaf voor de gebruiker. Ook voor onderhoud was het gebruik van beams makkelijker.


Energetisch verbeteren 144 woningen

Voor de 144 appartementen aan de Jacob Catsstraat te Kampen heeft het Energieteam energetische en planmatige werkzaamheden uitgevoerd. De Van Dam Groep is samen met de Hemink Groep en Consolidated onderdeel van het Energieteam.

De werkzaamheden bestaan o.a. uit het volgende:
– Vervangen CV
– Aanpassen MV
– Asbestsanering
– Isoleren begane grondvloer
– Vervangen ramen en deuren
– Sausen van de buitenschil van de complexen.

Bewonerscommunicatie
Tijdens dit project is niet alleen veel aandacht besteed aan de uit te voeren werkzaamheden, maar is met name het bewonerstraject erg belangrijk. Het Energieteam neemt het gehele bewonerstraject over: van het behalen van de 70% tot aan de nazorg fase.

Wij begrijpen als geen ander dat complexe werkzaamheden erg ingrijpend zijn voor de bewoners. Door goed te informeren, communiceren en te participeren zorgen wij ervoor dat de bewoners een zo plezierig mogelijke periode hebben.

Om de 70% te behalen maken wij gebruik van een modelwoning, warme opname, kijkmiddagen, bewonersavonden en persoonlijke gesprekken.

Tijdens de werkzaamheden hebben de bewoners toegang tot een Webportaal. Hierop vinden zij alle informatie op 1 centrale plek en blijven zij up– to– date. Daarnaast is er een bewonersconsulente aangesteld die, samen met de uitvoerder, dagelijks te vinden is in Kampen om de bewoners goed te begeleiden.


Groot Onderhoud 37 Woningen W. Göttelaan

Voor 37 woningen aan de W. Göttelaan te Markelo heeft het Energieteam in opdracht van Viverion het groot onderhoud uitgevoerd. Het groot onderhoud bestond uit binnen en buiten werkzaamheden. De Van Dam Groep werkt binnen het Energieteam samen met de Hemink Groep en Consolidated.

Hieronder vindt u een opsomming van de werkzaamheden:

Buiten in de woning:
– Isoleren vloeren begane grond, spouwgevels en pannendaken
– Ramen en deuren vervangen
– Dakpannen vervangen
– Dakramen vervangen
– Schilderwerk
– Isolatie en bekleding van gevel
– Glas vervangen
– Regenpijp/dakgoten vervangen
– Vergroten berging
– Extra deuren van woonkamer naar tuin

In de woning:
– Vraaggestuurde mechanische ventilatie aanbrengen
– CV vervangen (indien nodig)

Bouwplaatsinrichting
Vanwege de beperkte ruimte in de wijk hebben wij een kleine bouwplaatsinrichting toegepast, hierdoor werd de overlast van de bewoners zoveel mogelijk beperkt. Voor de veiligheid is de ruimte afgeschermd met verduisterende hekken. De verduisterende hekken zorgden er tevens voor dat de bewoners niet tegen het bouwmateriaal aan hoefden te kijken.

Planning
De totale werkzaamheden aan de W. Göttelaan duurde 8 weken. De binnen- en buitenwerkzaamheden zijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd, om de overlast voor de bewoners te beperken.

Bewonerscommunicatie
Omdat er ook binnen werkzaamheden zijn uitgevoerd, was het van essentieel belang dat er tijdig en duidelijk gecommuniceerd werd met de bewoners. Samen met Viverion hebben wij de communicatie naar de bewoners verzorgt, dit bestond o.a. uit een bewonersbijeenkomst, bewonersboekje, nieuwsbrieven etc. De werkzaamheden aan de W. Göttelaan zijn feestelijk afgesloten met de bewoners.

Eindresultaat
– Meer wooncomfort
– Energiebesparing
– Minder geluidsoverlast
– Meer frisse lucht
– Veiligheid
– Gezondere en mooiere woning

Kijk voor meer informatie ook op www.energieteam.nl


Woonzorgcentrum De Botterhof

Tijdens de nieuwbouw van Woonzorgcentrum De Botterhof is gekozen voor een duurzame installatie. Voor de warmteopwekking is een zogenaamde bi-valente warmte opwekking gerealiseerd
waarbij de warmte wordt opgewekt  door een warmtepomp, aangevuld met CV toestellen. De warmtepomp wordt in warmte voorzien vanuit een WKO systeem bestaande uit 2 open bronnen.
Deze open bronnen worden ook gebruikt om het gebouw te koelen.

Gedurende de exploitatiefase zijn er problemen ontstaan met de open bronnen welke voor de warmtelevering naar de warmtepomp en koudelevering zorgen. Uiteindelijk
konden deze bronnen niet meer worden gebruikt .

In 2015 is installatiebedrijf g.v an dam b.v. door de Stichting Wonen Wierden Enter gevraagd om te onderzoeken of de bestaande bronnen hersteld konden worden.
Na onderzoek is gebleken dat dit niet mogelijk was en zijn er alternatieven onderzocht en vergeleken m.b.t. realisatie  energiekosten en
exploitatiekosten.

Naar aanleiding van dit onderzoek is gekozen om zogenaamde verticale bodemwisselaars te realiseren welke in de warmtevoorziening naar de warmtepomp voorzien en de koeling t.b.v. het
gebouw voorzien. Rond De Botterhof zijn 40 van deze verticale bodemwisselaars gerealiseerd.  Deze wisselaars worden gekoppeld aan de bestaande warmtepomp en koelinstallatie in het gebouw.
Op deze wijze kan  komende zomer het gebouw weer gekoeld worden en kan in de winter het gebouw weer duurzaam  worden verwarmd.


Hét installatieteam

Realisatie: Stimmt

sluiten

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag? Wilt u graag een afspraak maken voor meer informatie over één van onze producten? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.